George Washington AutoPark

Location:

103 North Kent Street, Winchester, VA
 

Precaster:

 

Owner:

Winchester Parking Authority, Winchester, VA
 

Architect:

Design Concepts, Winchester, VA
 

Engineer:

Blue Ridge Design, Inc., Winchester, VA
 

Contractor:

Howard Shockey & Sons, Inc., Winchester, VA
 

Project Scope

Sq. Footage:

156,000
 

Levels/Floors:

7 levels, 547 parking spaces
 

Resources

 
 
 
 
 
 
George Washington AutoPark
George Washington AutoPark
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

This 7- tier, 547 space, parking structure is located within a historic district built of natural limestone and brick masonry. The design was required to maximize parking on a limited site while complementing and blending in with the surrounding historic structures. The use of precast concrete helped the design team achieve all the design goals set for this high profile project. With prominent features surrounding the site such as limestone bases, brick masonry arches, and decorative cornices, precast concrete allowed the design team to incorporate the same features efficiently and effectively.

Site
Because the location is in the heart of this thriving city, both design and construction challenges arose. The land acquired for this project did not provide enough space for standard parking layouts. This challenge was met by acquiring easements around existing property lines to allow for an open parking structure. Alternative foundation design was considered to avoid encroaching upon property lines and to maximize floor area. Wall panel design allowed the opportunity to minimize size of footings and piers. A bridge connecting to the County Office Complex had to span an existing drive and connect between split levels.

Limestone Base
This parking structure's replica limestone base ascends two tiers in height. With many of the surrounding buildings having a limestone base, it was important for this feature to be incorporated into the design. While starting with form liners to achieve this feature it became apparent the character and charm of limestone was not being achieved. By working closely with the Precast Manufacturer, the Architect was able to utilize an individual custom form that could be reused. By using this custom form the Precast Manufacturer could rotate the individual forms within the same piece to provide variations more characteristic of natural limestone. A deep relief was used in the joints to provide shadow lines that break up the uniformity within the precast wall panels. The result is a base that reads more as stacked masonry than precast.

Precast Cornice
Many decorative cornices align the streets of this historic district. When trying to incorporate this feature into the design, the team realized it would come down to what would be efficient and what could actually be pulled out of the precast form. The architect was able to incorporate a decorative cornice into this project by designing a simple cornice that expands from the base of the wall panel through a series of projected radiis that ends at the top with a heaviness that complements the limestone base and other decorative cornices in the area. Precast concrete construction not only made this project a success in terms of schedule and budget but aesthetically as well. By incorporating modern technologies into the design, the team was able to provide a total precast concrete structure that complements the structures history has provided.

 
Back to