Douthit Hills Student Dormitory

Location:

Clemson, SC
 

Precaster:

Metromont, Greenville, SC
 

Owner:

Clemson University, Clemson, SC
 

Architect:

(East side) The Boudreaux Group, Columbia, SC
(West side) Clark Nexsen, Raleigh, NC
 

Contractor:

Holder Construction, Atlanta, GA
 

Project Scope

Structural Precast Elements:

• 3,594 precast concrete components for seven residential buildings, comprising insulated wall panels, interior and exterior wall panels, MetroDeck flooring systems, columns, beams, and flat slabs
 
 
 
 
 
 
 
Douthit Hills Student Dormitory
Douthit Hills Student Dormitory
Douthit Hills Student Dormitory
Douthit Hills Student Dormitory
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Project Overview

Clemson University officials wanted to increase its enrollment to 25,000 students (from 18,000), which required the addition of more dormitory space to accommodate the larger student body. That led to the development of the Douthit Hills Student Dormitories, a $212-million residential village planned for completion in the summer of 2018.

The complex comprises seven residential buildings in two groupings along with a student hub located next to an “unremarkable” east campus entrance, according to university officials. The development “will become a bold statement that tells students and visitors they’ve arrived at one of the nation’s top schools,” the university said. It is reportedly the largest undertaking in both size and cost in Clemson’s history.

The east side of the project will contain three residential buildings housing first-year students. The 780-bed complex will include space for staff and residential advisors and will be adjacent to parking and green space that offers a buffer between town and campus.

The west side will consist of four residential buildings housing 700 upperclassmen, with about 400 of the beds replacing existing housing units. The studio, two- and four-bedroom apartments will feature oversized windows, courtyards, and landscaped walkways.

The central hub, with a contemporary glass front and tall columns, separates the two housing developments and is located across the street from the President’s House. It “puts an exclamation mark on the statement this redeveloped campus entrance will make,” the university said. The hub will contain a dining facility, campus bookstore, fitness center, coffee shop, and other social amenities.

All eight buildings will be LEED-Silver Certified and contain sustainable features such as directional, non-intrusive LED parking-area lighting that can be remotely programmed to shut off when not in use.

Precast Solution

All seven dormitories were constructed with all-precast concrete structural systems, consisting of insulated wall panels, columns, beams, slabs, and MetroDeck flooring systems. The components are being provided by Metromont Corp.

General contractor Holder Construction had seen the work done by the precast producer on a student-housing project at the Savannah College of Art & Design and realized that the total-precast concrete system would aid the winning bid by providing competitive pricing and a fast schedule for completion.

Layout Reworked
Metromont worked closely with the two architectural firms on the project, The Boudreaux Group (east side) and Clark Nexsen (west side) to rework the layout to achieve an open feel. Horizontally stacked wall panels allowed the precast producer to incorporate more punchouts for windows and doorways without compromising the structural loadbearing ability.

The design team incorporated two living formats to appeal to both incoming freshmen and upperclassmen, consisting of standard dormitory-style housing and apartment-style units. The MetroDeck flooring allowed a modular system to be created that could accommodate both designs with a minimum of ceiling joints and more efficient pieces than other systems could offer.

The precast framing system took between five and 10 weeks to be completed, depending on the building’s size. Building G was completed in 2015, while the other six were finished one after the other by the end of 2016. Finishing will continue into 2018.

 
Back to