Milton S. Hershey Medical Center Parking Structure

Location:

Hershey, PA
 

Owner:

Penn State University, State College, PA
 

Architect:

Payette Associates, Inc., Boston, MA
 

Engineer:

(Structural) Walker Parking Consultants, Wayne, PA
 

Contractor:

(GC/CM) Gilbane Building Co., Wormleysburg, PA
 

Project Scope

Sq. Footage:

411,000
 

Levels/Floors:

5 levels, 1500 parking spaces (4 bays)
 

Structural Precast Elements:

Precast columns, beams, solid slabs, double tees, column covers, shear walls, lite walls, spandrel panels and stair units.
 

Resources

 
 
 
 
 
 
Milton S. Hershey Medical Center Parking Structure
Milton S. Hershey Medical Center Parking Structure
Milton S. Hershey Medical Center Parking Structure
Milton S. Hershey Medical Center Parking Structure
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

The Milton S. Hershey Medical Center Parking Structure is a five-level, 1500-car garage built to accommodate the increased parking need for the rapidly growing Milton S. Hershey Medical Center complex. Milton S. Hershey Medical Center serves as the primary hospital for the local community, as well as a medical school for a state University. As a teaching facility, the Medical Center is continuously expanding to bring cutting-edge cancer research directly to the patients they serve.

The architect for the parking structure project was Payette Associates, Inc., of Boston, MA, Walker Parking Consultants served as the primary parking engineering consultant, and Gilbane Building Company served as the construction manager. Following several initial meetings with the construction manager during the very early, basic-concept stage of the project, Nitterhouse Concrete Products, the precaster was awarded the $7,770,000 precast contract to produce and erect architectural and structural precast, prestressed concrete products for this massive four-bay structure. Erection of the precast concrete began December, 2006 and was completed within four months.

According to the project executive on site, "We were very impressed with how quickly the precast was installed. Even though some underground geotech and sinkhole issues put us a bit behind schedule by about three weeks, the rapid pace achieved in erecting the precast helped us to make up that time." All together, over 390,857 total square feet and 6,007 lineal feet of precast products were produced out of the precaster's plant for the project, which included precast columns, beams, solid slabs, double tees, column covers, shear walls, lite walls, spandrel panels, and stair units.

For the exterior spandrel panels, column covers, and stair towers, the precaster also developed a custom concrete mix to match the Medical Center's other buildings on campus. In addition, the spandrel panels received two depths of sandblasting — a light sandblast finish overall, with a deeper sandblast in the recessed areas of the panels. The consistency of the color and finish of the panels was flawless. There were a total of four stair towers located within the structure. One was fully glass-enclosed, and the other was partially enclosed with glass to expose the attractive, multi-colored interior walls. Each was designed as unique design feature, particularly when lit up at night. One beautiful stair tower design by the architect was, indeed, a challenge for the stair producer, who produced the 17 stair units on the main parking garage for the precaster. The stair units were designed as a double-cantilever design with minimal support, and a second stair unit hanging off of it. The integral stair landings were supported by a tree column below, with a small area on one side of the landing. The reinforcement was configured with low-deflection criteria due to the minimal support available. The stair designer's ingenuity in designing the structural stair units resulted in a beautiful stair system that further complemented the precaster's architectural and structural precast design.

 
Back to