GSU Piedmont Central Student Housing & Dining Hall

Location:

Atlanta, GA
 

Precaster:

 

Owner:

Corvias Campus Living, East Greenwich, RI
 

Architect:

Cooper Carry, Atlanta, GA
 

Structural Engineer:

Pruitt Eberly Stone, Atlanta, GA
 

Contractor:

Choate Construction, Atlanta, GA
 

Project Scope

Sq. Footage:

252,000
 

Levels/Floors:

11-story
 

Structural Precast Elements:

• 1,803 precast concrete components, including wall panels, prestressed decking, beams, columns, and stair tread and risers sections.
• Typical 11-inch-thick insulated sandwich wall panel is 12 feet tall floor-to-floor by 24 to 44 feet wide.
• Typical 8-inch prestressed deck panel is 11 feet wide by 23 feet long for the minor spans and 29 feet long for major spans.
 

Finishes

Brick:

• Cast-in red thin brick.
 
 
 
 
 
 
 
GSU Piedmont Central Student Housing & Dining Hall
GSU Piedmont Central Student Housing & Dining Hall
GSU Piedmont Central Student Housing & Dining Hall
GSU Piedmont Central Student Housing & Dining Hall
GSU Piedmont Central Student Housing & Dining Hall
GSU Piedmont Central Student Housing & Dining Hall
GSU Piedmont Central Student Housing & Dining Hall
GSU Piedmont Central Student Housing & Dining Hall
GSU Piedmont Central Student Housing & Dining Hall
GSU Piedmont Central Student Housing & Dining Hall
GSU Piedmont Central Student Housing & Dining Hall
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

PROJECT OVERVIEW

The Georgia Board of Regents (BOR) signed a long-term lease agreement with Corvias Campus Living to develop, maintain, and operate student housing on multiple campuses across the state over the next 65 years. The new 1,150-bed student-housing building at Georgia State University represents the first of these Public-Private Partnership (P3) projects in the state.

The 252,000-SF, 11-story dormitory, known as the Piedmont Central Student Housing & Dining Hall, houses first-year students, with a design intended to help them develop interpersonal and social competencies and provides a safe and comfortable environment in which they can thrive. Eight programmatic concepts were developed, including such activities as exercise rooms and meeting spaces, with each floor offering a different program identified by varying color coding.

Student residences and related amenity spaces occupy floors 2 thru 12. Additionally, the ground floor contains a 15,000 sf dining hall, community spaces, admin offices and live-learn classrooms. Each residential floor includes a socializing area (painted purple) with microwave, TV, and laundry room. Housing suites contain two bedrooms with separated toilet and shower rooms and individual HVAC controls. Also included is a greenspace courtyard, classroom space, community rooms, and a 15,000-SF, 400+ seat dining hall.

The project was designed by Cooper Carry in Atlanta, with Pruitt Eberly Stone as the structural engineer. Choate Construction in Atlanta was the general contractor.

PRECAST SOLUTION

To help achieve both short- and long-term goals, designers used a total-precast concrete structural system, including load-bearing architectural wall panels on the building. Metromont Corporation in Hiram, Georgia, fabricated the precast concrete components.

Choate Construction was brought onto the project early, creating a construction-manager type of collaboration. The team decided on the precast concrete structural frame early in the process, owning to the tight urban-in-fill site, tight schedule and subcontractor availability.

The design came together very quickly, with efficient input from the university and Board of Regents and Corvias on the programmatic elements. That was complicated by the addition of a dining hall, which was considered but not included in the program until after design was well underway.

The precast structural system helped reduce congestion at the constrained, downtown site, which was bounded by two streets and property boundaries. Construction staging area was minimal, especially once space was designated for the connecting dining hall at ground level, requiring additional MEP planning.

The exterior precast insulated sandwich wall panels are load-bearing and were cast in both 10- and 11-inch widths, with three inches of rigid insulation sandwiched between two wythes of concrete. That gave the panels an R-value that exceeded energy-code requirements. Both the exterior and interior sides were finished, with the interior receiving a hard-troweled finish that was painted. Three finishes were used on the exterior façade: a medium sandblasted buff color, replicating limestone; cast-in red thin brick; and vertical runs with a smooth finish that were painted in the schools’ signature blue color with a high-performance stain after installation.

Metrodeck Flooring Used
The floor system features the precaster’s Metrodeck system, which consists of inverted-tee beams with beadboard insulation ribs which were field topped. The combination creates a sturdy floor component with voids that reduce weight while expanding its length, similar to hollowcore without being an extruded product. The ceiling side has a smooth finish, and was painted after installation. The system allows for much faster construction schedule than conventional cast-in-place techniques and provides resilient benefits, including fire, storm and thermal resistance and good acoustical control.

The deck rests on the load-bearing wall panels. Interior load-bearing panels also were used to cut requirements for span lengths in half. Light-gauge steel framing with sheetrock was installed to create individual rooms.

Erection of the components moved quickly, taking five months through the fall and winter. Erection of the components was phased in sections, allowing interior trades to begin work on the first portion while the second half was constructed. Those savings in scheduling ensured the building opened on time with all finishes complete.

 
Back to