Philip Morris Plant

Location:

Concord, NC
 

Owner:

Philip Morris U.S.A.
 

Architect:

CRS Sirrine Inc.
 

Contractor:

Fluor Daniel Inc.
 

Project Scope

Sq. Footage:

600,000 (added to 1.8 million square feet)
 

Architectural Precast Elements:

800 precast panels with deeply cast grooves for visual relief (typical panel measuring 8 by 24 feet)
 
 
 
 
 
 
 
Philip Morris Plant
Philip Morris Plant
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ten years after HB+FR designed this acclaimed manufacturing facility, the firm was called back to enlarge the facility. The client required expansion in three areas — for materials processing, manufacturing and finished goods. Locations for the expansion had been anticipated and determined in the original design.

While the owner intended to attach the addition directly to the earlier building, the architects persuaded them to pull the addition away so that windows were not eliminated and natural light was preserved in the original spaces. The wall of the expansion was sloped to maximize sunlight in both the original facility and the courtyard created between the two buildings.

Because the original facility is clad in precast panels, specifying precast for the expansion was a given. The first phase of the plant features rugged panels with strongly articulated grooves in a herringbone configuration. The relatively smooth exposed-aggregate finish of the expansion’s panels contrasts with the rugged texture of the earlier building but because both use the same concrete mix, the expansion does not feel like an unrelated component.

A new type of window also was developed to fit into the precast panels to serve what is essentially an interior circulation path. More than 800 precast panels with deeply cast grooves for visual relief were used in the project, with a typical panel measuring 8 by 24 feet.

 
Back to