Norristown Mixed Use Parking Facility

Location:

Main and Cherry Streets, Norristown, PA
 

Precaster:

Newcrete Products. A division of New Enterprise St., Center Valley, PA
 

Owner:

Redevelopment Authority of the County of Montgomery, Norristown, PA
 

Architect:

Timothy Haahs & Associates, Inc., Blue Bell, PA
 

Engineer:

Timothy Haahs & Associates, Inc., Blue Bell, PA
 

Contractor:

Shoemaker Construction Co., W. Conshohocken, PA
 

Project Scope

Sq. Footage:

166,500
 

Levels/Floors:

4 levels, 483 parking spaces
 

Architectural Precast Elements:

• The exterior façade is highlighted by two different color architectural precast colors, as well as variant levels of sandblast finish.
• The design has two different color thin bricks integrated into the precast panels.
 

Resources

 
 
 
 
 
 
Norristown Mixed Use Parking Facility
Norristown Mixed Use Parking Facility
Norristown Mixed Use Parking Facility
Norristown Mixed Use Parking Facility
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

In 2005, a town in need of modern parking and retail options developed a mixed-use facility plan along its main street. Considered a “gateway” to the downtown district, this project features contextual architecture that emulates the materials, scale and proportion of the neighboring buildings. Designed to serve a wide variety of users throughout the day and evening, the facility design promotes openness and safety, and will serve as a catalyst for further development in the town center.

The $17 million facility boasts ornate storefronts and metalwork that greatly revitalizes the aesthetic quality of town. The exterior façade is highlighted by two different color architectural precast colors, as well as variant levels of sandblast finish. In addition, the design has two different color thin bricks integrated into the precast panels. It provides parking for 483 cars on four levels. Vehicles enter on one street and exit on a perpendicular street to decrease traffic congestion. The layout also includes 6,500 square feet of retail space along both streets on which the facility is located. The total building area is 166,500 square feet.

Beyond the complex detailing requirements, the project presented challenges for the structural design. To help the general contractor with the overall schedule, the design separated the stair tower structure from the main structure allowing work to begin early on their long lead elevator activity. Through this design method, the construction team was able to concurrently work on the remaining erection items.

Now completed, this project sets the tone for redevelopment in the downtown region. Precast concrete allowed for the structure to be fabricated in advance in a controlled environment at the fabricator’s manufacturing facilities. This also reduced the construction duration of the structure in the field. In the end, the design and construction team worked successfully together to create opportunity for added commerce and visitation to this area of town.

 
Back to