Westin Alexandria/Jamieson Condominiums

Location:

400 Courthouse Square, Alexandria, VA
 

Owner:

Regent Partners, LLC, Atlanta, GA
 

Architect:

Cooper Carry, Inc., Atlanta, GA
 

Engineer:

Uzun & Case Engineers, Atlanta, GA
 

Contractor:

Centex Construction LLC, Fairfax, VA
 

Project Scope

Sq. Footage:

465,000
 

Levels/Floors:

15
 

Architectural Precast Elements:

• On the top floors, light sandblasted precast architectural panel sections were finessed to give the appearance of curvature on the sides, and vertical fins made of glass fiber reinforced concrete (GFRC) separate the condominium bays; together with the precast the two materials create the appearance of uniform limestone.
 
 
 
 
 
 
 
Westin Alexandria/Jamieson Condominiums
Westin Alexandria/Jamieson Condominiums
Westin Alexandria/Jamieson Condominiums
Westin Alexandria/Jamieson Condominiums
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Explanation: Situated in a new mixed use district in a historic East Coast town, this precast-clad 15-story luxury hotel and condominium project with three levels of structured below grade parking for 302 cars exemplifies a modern look with classical styling. The project was the last to join the 76-acre planned neighborhood, which includes gardens, public squares, shops and restaurants that combine to create to an eclectic sense of place and identity. Though not strictly a transit-oriented development, the site has a relationship to a metro stop.

The structure consists of a 315-room hotel, 79 residential condominium units, and street-level retail. Located opposite a courthouse and a 1,000,000 square foot office building, the newcomer’s scale and silhouette were carefully crafted to complement its surroundings.

The design team met frequently with the local architectural review board which provided guidance on detailing and program elements, requiring quarter-scale details to within an inch on set backs, cornices and other features in schematic design. Ultimately the board cleared the building, certain that its modulation and variation would be consistent with its environment.

A variety of materials and surface treatments makes up the image from the street. The building is anchored with a precast corner that serves as the hotel’s main entryway, and gives the image of a tower continuing two stories above the building’s brick walls which descend wedding cake-fashion. On the top floors, light sandblasted precast architectural panel sections were finessed to give the appearance of curvature on the sides, and vertical fins made of glass fiber reinforced concrete (GFRC) separate the condominium bays; together with the precast the two materials create the appearance of uniform limestone.

The effect of in and out movement is accomplished around the building in red and yellow sections of full depth brick. The facade is pushed back in places to make vertical slots one to two feet in width to break up the mass and create shadowing. Cornices with brows at the tops of uniform fins add to a sense of classical permanence.

Over the top floor a seven-foot GFRC overhang finished in metal forms a top horizontal line for the precast corner to pierce, establishing a placeholder for the nearby courthouse. The building steps down as you move away from center, with different cornices at different heights as dictated by a special use permit co-developed by the architect and the city.

Finally, architectural precast was also used to form a 3’ 6” water table at the base of the building to support a full-depth masonry cavity wall, a mandate of the architectural review board.

 
Back to